In een keuken zijn verschillende typen afzuigkappen beschikbaar, elk met hun eigen functionaliteiten en ontwerpen. De meest voorkomende zijn de wandafzuigkappen. Deze worden aan de muur gemonteerd en ideaal zijn voor keukens met beperkte ruimte boven het fornuis. Plafond afzuigkappen zijn een elegante optie voor keukens met een kookeiland, terwijl eilandafzuigkappen specifiek zijn ontworpen voor boven een kookeiland. Bij het kiezen van een afzuigkap is het essentieel om rekening te houden met de grootte van de keuken, de kookgewoonten en de afzuigcapaciteit. Daarnaast is het geluidsniveau van de afzuigkap tijdens gebruik een belangrijke overweging, vooral voor open keukens.

In de Snaidero Concept Store worden voornamelijk twee typen afzuigkappen verkocht die aan deze verschillende behoeften voldoen: de plafond afzuigkap, perfect voor keukenopstellingen met een kookeiland, en de inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging, een ruimtebesparende en strakke oplossing voor moderne keukens.

Een (traditionele) plafond afzuigkap

In veel Snaidero keukens zit de kookplaat verwerkt in het kookeiland. Een plafond afzuigkap of eilandafzuigkap biedt dan een mooie oplossing. Een plafond afzuigkap is een stijlvolle keuze voor keukens met een kookeiland, waarbij de afzuigkap aan het plafond boven het kookeiland wordt gemonteerd. Een van de belangrijkste voordelen van een plafond afzuigkap is dat deze een effectieve afzuiging biedt zonder het zicht te belemmeren, waardoor een open en ruimtelijk gevoel in de keuken behouden blijft. Bovendien zijn plafond afzuigkappen vaak uitgerust met krachtige motoren en meerdere ventilatiesnelheden, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende kookomstandigheden.

Snaidero keuken in Grigio Cemento

Eiland afzuigkap

Een eiland afzuigkap is speciaal ontworpen om boven een kookeiland te hangen en biedt een effectieve manier om dampen en geuren af te voeren tijdens het koken. Een van de belangrijkste voordelen van een eiland afzuigkap is het esthetische aspect. Een ander voordeel is de krachtige afzuigcapaciteit die veel eiland afzuigkappen bieden, waardoor ze geschikt zijn voor keukens met intensief kookgebruik. Sommige modellen zijn uitgerust met meerdere ventilatiesnelheden en geavanceerde filtersystemen voor optimale prestaties.

In de showroom hebben we de Twister E.ion afzuigkap hangen. De Falmec Twister E.ion is een afzuigkap die werkt door middel van bipolaire ionisatie. Dit is de ideale oplossing voor situaties waar geen afzuigkanaal naar buiten toe gemaakt kan worden. De bipolaire ionisatie zorgt ervoor dat de lucht elektrisch gezuiverd wordt van geur, virussen, pollen, schimmels etc. Een chique oplossing die mooi past bij de moderne designkeukens van Snaidero.

De voor- én nadelen van een plafond afzuigkap

+ Een plafond afzuigkap biedt effectieve afzuiging zonder het zicht te belemmeren.
+ Zeer geschikt voor keukens met kookeilanden.
+ Vaak uitgerust met krachtige motoren en meerdere ventilatiesnelheden.

– Een afzuigkap in het plafond laten monteren vergt vaak een complexe installatie
– Een eiland afzuigkap kan het zicht belemmeren tijdens het koken
– Het geluidsniveau kan storend zijn, met name in een open keuken

Inbouw afzuigkappen: een kookplaat met afzuiging

Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging is een innovatieve oplossing waarbij de afzuiging direct in de kookplaat is ingebouwd. Dit type afzuiging werkt door de dampen en geuren direct bij de bron op te vangen, wat zorgt voor een efficiënte en effectieve afzuiging tijdens het koken. Een van de belangrijkste voordelen van een kookplaat met afzuiging is de ruimtebesparing en strakke uitstraling die het biedt aan de keuken. Omdat er geen aparte afzuigkap nodig is, blijft er meer ruimte over voor andere keukenapparatuur of decoratieve elementen.

Een nadeel van dit type afzuigkap is dat de kookplaat met afzuiging een dieper werkblad vereist en deels ruimte in beslag neemt onder het werkblad voor het onderliggende afzuigsysteem, wat kan leiden tot beperkingen in de keuze van keukenkasten en opslagruimte. Bovendien heeft dit type afzuiging over het algemeen een hogere aanschafprijs dan reguliere afzuigkappen.

De downdraft afzuigkap

Een downdraft afzuigkap is een type afzuigkap dat verborgen zit in het werkblad van de keuken en omhoog komt wanneer deze in gebruik is. Het wordt geïnstalleerd achter de kookplaat en zuigt dampen en geuren direct naar beneden weg, in plaats van omhoog zoals traditionele afzuigkappen. Een van de belangrijkste voordelen van een downdraft afzuigkap is de ruimtebesparing en het strakke uiterlijk dat het biedt aan de keuken, omdat het niet boven het kookoppervlak hangt wanneer het niet in gebruik is.

Echter, een nadeel van een downdraft afzuigkap is dat het soms minder krachtig kan zijn dan traditionele afzuigkappen, vooral bij het afvoeren van sterkere geuren en dampen.

De voor- en nadelen van een inbouw afzuigkap

+ Een afzuigkap in de kookplaat of het werkblad heeft een strak design.
+ Je ziet een downdraft afzuigkap alleen tijdens het koken.
+ Werkbladafzuiging zuigt kookdampen en geuren direct vanaf de bron af.
+ Gemakkelijk schoon te houden.

– Een inbouw afzuigkap neemt veel ruimte in beslag van het keukenkastje onder de kookplaat.
– Een inductiekookplaat met afzuiging is duurder dan een traditionele afzuigkap.
– Een afzuigkap in de kookplaat is minder krachtig en zuigt niet alle kookluchtjes weg.
– Lastig om in een bestaande keuken te monteren.