De mooiste bereidingsresultaten bij bereiding van vlees, vis en gevogelte worden bereikt in de oven. Hoe lager de oven temperatuur hoe mooier en malser het eindresultaat. Hiervoor geldt: 3 x L betekent Langzaam, Laag en LEKKER! Om het resultaat zo perfect mogelijk te krijgen werken we bij de kooklessen altijd met de kerntemperatuur meter. Op deze pagina kunt u de temperaturen terug vinden die we u adviseren.

Tijdens de kooklessen werken we nu vaak met de nieuwe Neff oven type B48FT68N0. Bij deze hetelucht oven is de kerntemperatuur voeler geïntegreerd.

Als u deze kerntemperatuurvoeler niet hebt ingebouwd, kunt u natuurlijk een losse voeler gebruiken. Deze kunt u aanschaffen bij een goede kookwinkel.

Vlees
* Rosbief eerst aanbraden voor de kleur, oven op 100 graden en kerntemperatuur 48 graden = rood
* Rosbief eerst aanbraden voor de kleur, oven op 100 graden en kerntemperatuur 55 graden = medium
* Varkenshaas aanbraden voor de kleur, oven op 100 graden en kerntemperatuur 62 graden = mals en sappig
* Entrecote heel, eerst aanbraden voor de kleur, oven op 100 graden en kerntemperatuur 55 graden = net niet rood
* Kalfsoester (kalfsmuis) eerst aanbraden voor de kleur, oven op 60 graden en kerntemperatuur op 60 graden = sappig mals rosé.
* Varkensfricandeau, eerst aanbraden voor de kleur, oven op 65 graden en kerntemperatuur op 65 graden = sappig en gaar.
* Rollade even aanbraden voor de kleur, oven op 100 graden en kerntemperatuur op 70 graden.

Kip en gevogelte
* Kip en gevogelte heeft altijd een veilige kerntemperatuur van 75 graden nodig. In principe kan de oven op 75 graden worden gezet. Dit betekent natuurlijk wel een langere bereidingstijd maar het eindresultaat is natuurlijk super. Door de lage temperatuur is er bijna geen vochtverlies en dit garandeert een mals en sappig stukje vlees.
* U kunt de oven ook op 100 graden zetten voor een snellere bereiding en dit is toch ook al een stuk beter qua resultaat als 220 graden.
* Het is belangrijk dat u het vlees eerst aanbraadt (bijv. tijdens het voorverwarmen van de oven) voor het knapperige korstje.
* Zorg er altijd voor dat de kerntemperatuur voeler niet tegen het bot aan steekt. Het bot is namelijk veel sneller warm dan het vlees.

Vis
* Bij de meeste vissoorten is een kerntemperatuur van 70 graden goed. Voor kabeljauw is de kerntemperatuur echter 60 graden. Tonijn heeft juist een kerntemperatuur van 50 graden.
* Hier geldt ook weer hoe lager de temperatuur hoe mooier het eindresultaat wordt. Bij lagere temperaturen ontstaat er ook veel minder snel eiwit uitslag.

Wild
* Wild zwijn; bout, rug en filet eerst aanbraden voor de kleur, oventemperatuur 100 graden en kerntemperatuur 62 graden.
* Ree en hert; eerst aanbraden voor de kleur, oventemperatuur 100 graden en kerntemperatuur 57 graden.
* Zorg er voor dat de kerntemperatuur voeler het bot niet raakt!

Relevante links:
Tabel met temperaturen voor Míele hoge druk stoomoven.
Video voor de Neff N54K40N0 Teppan Yaki kookplaat (klaarmaken gamba`s).